Mechanische ventilatiesystemen
De meeste nieuwbouwwoningen in Nederland worden voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Er zijn twee soorten mechanische ventilatie: balansventilatie en mechanische afzuiging in combinatie met natuurlijke toevoer.
Zowel balansventilatie- als mechanische afzuigingsystemen bleken niet optimaal te werken. De belangrijkste tekortkomingen waren te weinig luchtverversing, geluidsoverlast, ramen en deuren die niet open kunnen, ontbrekende bypass (tegen oververhitting in de zomer), vervuiling, foutief ontwerp of foutieve installatie, onjuist gebruik, onvoldoende onderhoud en toevoer van gebruikte lucht.
Deze tekortkomingen ontstaan tijdens alle fasen van het bouwproces. Veel tekortkomingen hebben te maken met ontwerpbeslissingen of ontstaan in de uitvoeringsfase tijdens de bouw. Een deel van de tekortkomingen hangt samen met het gebruik en het onderhoud.
Werken aan verbetering
In mei verschijnt naar verwachting de rapportage van de Nationale Aanpak Milieu en Gezondheid. Daarin komt het kabinet met een uitgebreidere standpuntbepaling over het project ventilatie woningen dat daar deel van uitmaakt.
Bron Blikopnieuws.nl
Dit probleem komt niet alleen in nieuwbouw voor. Ook bestaande bouw heeft hier last van.
Vaak is het ventilatie syteem een ondergeschoven kind. Ervaring leert dat men wel de cv ketel laat onderhouden maar nagenoeg nooit het ventilatie systeem, terwijl dit erg belangrijk is voor uw gezondheid. Een raampje open zetten is ook zeker niet genoeg. 24 uur per dag ventileren is noodzakelijk tegen vocht, stofmijt etc. Dit komt de lucht kwaliteit ten goede. Laat dus minimaal elk jaar uw mechanische ventilatie onderhouden en nameten op de hoeveelheid lucht die ververst word.