Wifi problemen
Storing Wifi
Heeft u last van een langzaam of onbetrouwbaar Wi-Fi-signaal? Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar met de volgende tips kunt u daar zelf wat aan doen.
Wisselen van frequentie
Veel Wi-Fi-routers staan op dezelfde frequentie ingesteld. Vooral in dichtbevolkte gebieden kan dit leiden tot storingen of langzame verbindingen. Onderzoek op welke frequentie (welk kanaal) uw router is ingesteld en kijk op welke frequentie de minste gebruikers actief zijn. U kunt dit doen door een “Wi-Fi Analyzer”-app op uw smartphone, tablet of laptop te installeren. De meeste routers hebben er in het instellingenmenu ook een voorziening voor.
Log via uw webbrowser en het IP-adres van uw Wifi-router in op het instellingenmenu van uw Wifi-router en wijzig de frequentie in een frequentie met minder gebruikers. Hoe u dit precies moet doen verschilt per fabrikant en type, maar dat is in de handleiding te vinden. Lukt het u niet alleen, bel dan uw provider en vraag aan een medewerker om u te helpen.
Antenne
De meeste routers hebben antennes die u in een bepaalde stand kunt zetten. Heeft de router een vaste of ingebouwde antenne dan kunt u de router ook horizontaal of verticaal plaatsen. Probeer verschillende standen uit en ga na welke in uw situatie het beste resultaat geeft.
Locatie van de router
Heeft u niet overal in huis een voldoende sterk signaal, kijk dan of u de locatie van de router kunt aanpassen. De meterkast is een veelgebruikte plaats, omdat de internetaansluiting hier vaak binnenkomt. Maar aan deze plek kunnen ook nadelen zitten. Elektriciteitsleidingen of andere kabels kunnen het signaal namelijk in een bepaalde richting afschermen. Achter de TV is mogelijk ook niet de meest geschikte plek, want ook een televisie kan dat effect hebben. Ook hier geldt: kijk wat in uw situatie het beste werkt.
Voor een voldoende sterk signaal op de bovenverdieping is een plek in de buurt van het trapgat aan te bevelen.
Extra access point
Een access point is een draadloos toegangspunt in het Wi-Fi netwerk dat de gegevens ontvangt en met een antenne weer doorstuurt. U kunt met een extra access point het bereik van uw draadloze netwerk vergroten, bijvoorbeeld voor in de garage of op de zolder. Daarvoor zijn in de winkel Wi-Fi repeaters te koop. Met enige handigheid is een oude router meestal ook als extra access point in te stellen.
Pas bij aanschaf van een repeater op voor al te aantrekkelijke aanbiedingen, waarbij geschermd wordt met een extra groot bereik. Apparatuur met een vermogen van meer dan 100 mWatt is in Nederland niet toegestaan. Bovendien helpt het meestal niet, omdat de apparaten die verbinding maken met de router die afstand zelf niet kunnen overbruggen. Normaalgesproken heeft een Wi-Fi-netwerk een bereik van maximaal ongeveer dertig meter. Muren en aluminium isolatiefolie beperken dit bereik.
Combi-router
Wi-Fi speelt zich vanouds af in de 2,4 GHz-band. Deze band is erg vol geraakt, waardoor gebruikers te maken kunnen hebben met een slechtere ontvangst. Daarom is de 5 GHz-band tegenwoordig beschikbaar voor Wi-Fi: dat levert vijf keer zoveel frequentieruimte op. Meer ruimte in de ether betekent niet alleen ruimte voor meer gebruikers, maar het maakt ook hogere snelheden mogelijk. Een zogeheten combi-router is geschikt voor zowel de 2,4 als de 5GHz-band. Daarmee kun je zowel de oudere apparaten op de 2,4 GHz voorzien van draadloos internet, maar ook modernere apparaten die (ook) op 5 GHz werken bedienen. Daarbij is het een belangrijk voordeel wanneer de router tegelijkertijd op beide banden kan werken. Dus niet alleen óf op de 2.4 GHz band óf op de 5 GHz band. Let hierop bij aanschaf.
Bron : Agentschap telecom